Enzim Ve Mikrobiyal Biyoteknoloji Bilim Dalı

Bitki, hayvan veya mikroorganizmaların tamamı ya da bir parçası kullanılarak yeni bir organizma (bitki, hayvan ya da mikroorganizma) elde etmek veya var olan bir organizmanın genetik yapısında arzu edilen yönde değişiklikler meydana getirmek amacı ile kullanılan yöntemlerin tamamına Biyoteknoloji denmektedir.

Gelecek, birçok alanda Biyoteknoloji çağı olacaktır ve bu teknoloji giderek daha da ağırlıklı bir şekilde tarıma uygulanacaktır.

Tarımda biyolojik girdilerin ve çeşitli biyolojik faktörlerin manipülasyonu ve özellikle kültür bitkilerinin ve çiftlik hayvanlarının gelişen ve değişen çevre ve pazar şartlarına göre ıslahı Ziraat Fakültelerinin asıl faaliyet alanlarını oluşturmaktadır. Bunların geleneksel ıslah yöntemleri ile yürütülmesi belirli düzeyler ve çalışmalar çerçevesinde geçerliliğini her zaman koruyacaktır ancak genotiplerin ıslahının gelişen ve değişen modern teknolojiler ile yürütülmesi artık kaçınılmazdır. Temel olarak hızla artan dünya nüfusunun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamayı hedefleyen tarımsal biyoteknoloji; bitki ve hayvanlara ait hücre, embriyo, organ kültürleri, genetik yapıların incelenmesi, gen dizilerinin çıkarılması, böylece yeni genotiplerin ortaya çıkartılması bu bilgilerin klasik ıslahta kullanılması veya doğrudan gen transferi ile transgenik genotiplerin oluşturulması özellikle tarımın değişik alanlarında fonksiyon gösteren gıda ve yem endüstrisinden, gübre, tekstil, deterjan sektörüne kadar geniş bir yelpazede kullanılan enzimleri üreten mikroorganizmaların bulunması, genetik olarak tanımlanması, verimin artırılması için genetik olarak değişikliğe uğratılması gibi tamamen laboratuvar ortamında gerçekleştirilecek uygulamaları kapsar.


Biotechnology is the name given to all methods used to obtain a new organism (plant, animal or microorganism) or to create desired changes in the genetic structure of an existing organism by using all or part of plants, animals or microorganisms.

The future will be the age of Biotechnology in many areas and this technology will be increasingly applied to agriculture.

The manipulation of biological inputs and various biological factors in agriculture and especially the improvement of cultivated plants and farm animals according to the developing and changing environmental and market conditions constitute the main areas of activity of the Faculties of Agriculture. Carrying out these with traditional breeding methods will always maintain their validity within the framework of certain levels and studies, but it is now inevitable that the improvement of genotypes will be carried out with developing and changing modern technologies. Agricultural biotechnology, which basically aims to provide adequate and balanced nutrition to the rapidly increasing world population; It covers applications that will be carried out entirely in a laboratory environment such as cell, embryo and organ cultures of plants and animals, examination of genetic structures, extraction of gene sequences, thus revealing new genotypes, using this information in classical breeding or creating transgenic genotypes by direct gene transfer, finding, genetically identifying and genetically modifying microorganisms that produce enzymes used in a wide range of sectors, especially from the food and feed industry to the fertilizer, textile and detergent sectors, which function in different areas of agriculture.

Arş. Gör. SEDRİYE ÇATKIN
Güncelleme : 28.11.2024 14:00:04